“Samisk ungdom begynner å bli sett!”

Stipendvinner Ella Ballovara sier i et intervju med NRK at det er mye i det samiske samfunnet som man bør ta tak i og lære noe av. Man finner fortsatt noe av tankegangen til det koloniserte samfunnet, sier Ella. Hun ønsker å vise alle hvor mye verdi som finnes i de samiske røttene, og at samisk ikke er noe som kun hører hjemme i fortiden. Det er helt sikkert slik at vi har veldig mye å lære av samiske verdier og levemåter. Ofte er det slik at urfolket sitter på mye kunnskap og visdom som vi i dagens samfunn sårt kunne hatt behov for å lære noe av.

Dagens samiske barn og ungdom

Det er faktisk slik at svært få vet noe særlig om samene og deres kultur, også den dag i dag. Mange unge samer opplever å få mange underlige spørsmål om livet og kulturen sin. Visste du at dagens samer er like teknologiske som oss? Dersom du finner dine barnevarer eller andre klær på nettet, så har helt sikkert samene sjekket de samme produktene som deg! Ja, unge samer kan godt oppleve spørsmål som: “Bor dere kun i lavo?”, “kan dere snakke norsk?”, “eier alle samer en reinflokk?”, “bor alle samene i Nord-Norge” eller “hva gjør en same på fritiden sin?”. I dag er samer akkurat slik som resten av den norske befolkningen. Forskjellen er at de kan tilføre oss noe mer.

Det er viktig å våge for å vinne, og de unge samiske kunstnerne er kjent for å være vågale. Ella Ballovara forteller til NRK at hun har som mål å kunne jobbe innen samisk språk og kultur som voksen. Med en slik målrettet innstilling er det lett å se at Ella kjemper en god og viktig kamp. Allerede som 3-åring begynte hun å skinne gjennom på scenen. Kulturskolen i Rana har nå fått det passende navnet Stjernefabrikken, der både Ella og hennes lærer skal ha en stor takk for dette.

Inspire, Dream, Courage, Harmony & Dream!

Tilslutt forteller Ella Ballovara til NRK at den unge generasjonen samiske kunstnere er både vågale, politiske og informerte. Hun legger trykk på at de har noe å fortelle og nærmest krever å bli sett. Dette er noe vi liker å høre, for alle fortjener å bli sett. Det blir spennende å følge med i tiden fremover hvordan utviklingen vil gå, for Norges samfunn har helt sikkert mye å lære om samenes samfunn og histore.

Author