Østfold kulturutvikling ble til i 2012 slått sammen av Østfold teater, fylkesbiblioteket, den kulturelle skolesekken og satsingen på ung kultur. Det ble etterhvert behov for å løfte opp scenekunsten i fylket i 2016, og fremme forslaget til fylkestinget for å bygge opp et eget regionteater. Vi mente vi hadde nok engasjement og kunnskap om kunstfaglig miljø for en slik satsing, sier Tormod Gangfløt, Direktør i Østfold Kulturutvikling. Noen i fra frilansermiljøet hadde liten tro på satsingen, og drifting av teater. Tall i fra årsrapporten og årsmeldingen i fra andre regionteatre viser at Østfolds regionale teater, har hatt like mange produksjoner som Teater Ibsen og Brageteateret. Dette er en sammenligning med større teatre og teatre som får langt mer støtte en Østfolds. Flesteparten av teaterbudsjetter ender i relativt “lite teaterproduksjoner”, sier Gangfløt. Det er klart at regionale teatre burde ha en teatersjef, og tilsvarende organisasjonsformer som andre slike teatre. Det har blitt forsøkt å rette opp i teatermiljøets tillit, sier han videre.
Pilene peker oppover
I fra året 2017 pekte alle piler oppover. Det har aldri før blitt solgt så mange billetter. Det har aldri vært så mye synlighet rundt satsingene og stort antall forestillinger har heller ikke blitt solgt til lokale arrangører. Scenekunst har nå blitt mer tilgjengelig enn noen gang. Det vises i billettsystemet at det er solgt 128 prosent mer til egne produksjoner i 2017. Dette er mer enn tre siste årene til sammen. I 2017 ble det solgt 65 prosent av tilgjengelige billetter. I Januar 2018 har vi derimot solgt med 100 prosent av de tilgjengelige billettene, for samproduksjonen “Hurrahølet”. Dette stykket fikk blant annet ganske gode anmeldelser fra pressen, og omhandler rallarkulturen. I hele Østfold er forestillingen utsolgt for våren. Det har nå blitt et kraftsenter for kultur i ordets rette forstand. Det skal fortsettes med nye satsinger av scenekunst og blant annet utvikling av scenekunsten. Ida Frederiksen er en av de som har arbeidet med å løfte scenekunsten. Hun står bak en nyskreven forestilling “Skjørtet som falt ned fra himmelen” som omhandler historien om kvinner, sett gjennom sin egen mors øyne. Dette stykket har premiere på kvinnedagen.
Forestillinger med dagsaktuelle tema
Det vil være to premierer til høsten, med dagsaktuelle produksjoner. DRITT er et ganske prisbelønt manus, som har fått rettighet for å produseres i Norge. Denne forestillingen vil garantert vekke total oppsikt. Det skrives nå en teaterforestilling kalt, DOP. Scenekunstnerne er foreløpig ute på research innen rusinstitusjoner. Det vil være en ganske sterk historie som presenteres, med vekt på pårørende. Det vil også bli tatt opp vår EU-støttede IN SITU-satsingene på et offentlig rom. Samarbeider på produksjonen vil være med krediterte kunstnere som De Utvalgte på Oerol Festival i Nederland med Benjamin Vandewalle, Peter Aers, Alexander Mistriotis og Lotte van den Bergh. Dette er forøvrig bare noen nevnte, sier Gangfløt. Dagsaktuelle produksjoner har vist seg, å fange stor interesse blant publikum. Dette er noe som man allerede har et forhold til. Hos partyking finnes alt som trengs for bruk i teater. Det er et godt utvalg av kostymer, sminke, masker, parykker, dekor og rekvisita for lave priser.