Toralv Maurstad er tilbake

De yngste av oss har kanskje ikke noe forhold til hvem Toralv Maurstad er. Og de som er litt eldre forbinder ham kanskje mest med rollen som Georg Anker Hansen i de første sesongene av Hotel Cæsar. Men de som har levd litt lenger – eller er interesserte i teater – vet at Toralv Maurstad har gjort mye mer enn bare det. Helt siden han debuterte på scenen som 7-åring i 1933 har han hatt massevis av roller både i teateret og på film. I tillegg har han vært sjef for både Oslo Nye Teater og Nationaltheatret. Men etter et hjerneslag i fjor forsvant den fortsatt aktive 89-åringen fra søkelyset på ubestemt tid.

Slaget kom brått

I fjor høst viste derimot Toralv Maurstad seg offentlig igjen under Nationaltheatrets vårpresentasjon, og han hadde virkelig kommet seg i form igjen. Han virket behagelig kledd i et par Reebok sko, og virket generelt sett både avslappet og uformell. Han forklarte at han skulle være med i stykket Overføring, som handler om pensjonerte psykoterapeuter. Han har forklart at slaget kom brått, og at han begynte å føle seg dårlig da han satt og satt garn med en venn. Etter slaget mistet han førlighet i venstre side, noe som måtte trenes opp igjen. Både Maurstad og kona hans Beate Eriksen så på det at han overlevde slaget som en ny sjanse, og mener at livet har fått en ny mening nå.

En god CV

Selv lenge etter det man anser som pensjonsalder har Toralv Maurstad fortsatt å jobbe som frilanser innen faget sitt. Selv om at med både Ibsenmedaljen, Leif Justers ærespris, kommandør av St. Olavs Orden og Amandakomiteens ærespris på CV-en sin kunne han lett ha trukket seg tilbake med god samvittighet. Uansett hav man mener om Hotel Cæsar, er det både litt trist og litt morsomt hvordan rollen som Georg Anker Hansen fra 1998 til 1999 har overskygget flere tiår med alt fra moderne komedier til Shakespeare. Det er personer som dette vi trenger i norsk kulturliv. Personer som Toralv Maurstad som holder det gående år etter år, og som ikke er redde for å vise variasjon.

Rebecka Author