Nationaltheatret

Nationaltheatret er et klassisk og ikonisk bygg, og har vært et senter for kremen av teaterkunst i Norge helt siden slutten av 1800-tallet. De fleste kjente og kjære skuespillere her til lands er eller har vært ansatte ved teateret. Og de fleste klassiske stykker du kan nevne – både norske og internasjonale – har vært satt opp på en av scenene her. Men dessverre skjer det med Nationaltheatret som må skje en eller annen gang med gamle bygg som dette. Bygget forfaller, og vil kanskje ikke kunne brukes på samme måte i fremtiden. Ifølge skuespilleren Mari Maurstad har bygget også blitt dårlig behandlet, og skuespiller og nasjonalskatt Toralv Maurstad mener det ble uheldig designet fra start.

Motgang i starten

Nå om dagen er det enkelt for oss vanlige personer å innrede hjemmet vårt som vi vil ha det. Alt vi trenger å gjøre er å klikke oss inn på hjemmesidene til buildor og plukke ut det vi vil ha. Men da Nationaltheatret ble bygget møtte det mye motgang. Miljøet rundt universitetet som lå i samme området ville ikke at teateret skulle bygges der, de så veldig ned på teatermiljøet. Men etter at både Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson gjorde det stort på internasjonalt nivå skiftet mange mening om faget. Og selv om universitetet protesterte gikk søknaden gjennom og teateret ble bygget, mye ved hjelp av støtte fra både Bjørnson og Ibsen. Arkitekten Henrik Bull vant konkurransen om å få designe bygget.

Noe for enhver

Nationaltheatret er i dag regnet som et kulturminne, og bygget ble fredet ved lov i 1983. Miljøet er fortsatt både aktivt og inkluderende, og det har blitt satt opp alt fra Shakespeare til rap battles på scenene her. Uansett om du vil se et tungt stykke med Toralv Maurstad i hovedrollen eller slam poesi med Fredrik Høyer finnes det noe her for deg. Vi får bare håpe at menneskene som ar muligheten til å pusse opp og bevare bygget gjør det på en ansvarlig måte, og at pengene som er nødvendige blir bevilget i tide. Nationaltheatret har stått der i godt over hundre år, og kanskje det vil stå der i minst hundre til.

Rebecka Author