Ibsen – dramatiker i verdensklasse

 

Som nordmenn skal vi være stolte over at vårt land har fostret en av litteraturens største dramatikere, nemlig apotekersønnen fra Skien, Henrik Ibsen. Ser man bort fra Shakespeare og et par til så er det ikke mange dramatikere som har fått så mange forskjellige skuespill oppsatt på scener verden over som ham. Enkelte av stykkene har til og med blitt film. Et dukkehjem er filmatisert flere ganger. Sågar i en modernisert utgave på spansk i Argentina, under tittelen «Casa de Muñecas».

Internasjonalt er det nok nettopp «Et dukkehjem» som er blitt mest lagt merke til og rollen som Nora er antakelig en av de mest ettertraktede kvinnerollene i hele skuespillerverdenen. Og det er nettopp Ibsens kvinneroller som blir lagt merke til ute i den store verden. Ta for eksempel generalsdatteren Hedda, i Hedda Gabler, og lille Hedvig i Vildanden.

Å sette opp et teaterstykke som endte med at den kvinnelige hovedfiguren forlot sin ektemann var rett og slett en skandale den gang stykket hadde premiere, men Ibsen sjokkerte publikum med mange andre stykker også. Ta for eksempel Gjengangere, der kjønnssykdom var et hovedtema. Ikke akkurat hverdagskost for et borgerlig publikum.

Rebecka Author